Tarihi Gün!

20 Nisan 2020 - 13:20 - Güncelleme: 20 Nisan 2020 - 14:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılış törenine videokonferans ile katıldı. Erdoğan, tören öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli solunum cihazından, metroya birçok müjde duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları;


Hastanemizin inşasında emeği geçen firmalarımızı, işçisinden mühendisimize herkesi tebrik ediyorum. Malum burası yap-işlet-devret anlayışı ile yapıldı.


Zira temelini attığımız günden bu yana bu işi başaramayacaklar diyenler çıktı, ama hamdolsun bu işi güçlü Türk müteahhitleri ile ve yabancı ortakla başardık ve şimdi ilk etabını bugün açıyoruz ikinci etabını da Mayıs ayının 20’sinde açacağız.


Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların hastane koridorlarında yetersiz müdahale sebebiyle öldüğü günlerde elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz.


Türkiye yoğun bkaım yatağı sayısındaki üstünlüğü ile bu sürece oldukça avantajlı girmiştir.


Bu hastanemizde bin 500’ün üzerinde yatak kapasitesi var.


Büyük ideallerle kurulmuş birliklerin anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir, tabii bu başarının gerisinde özellikle şu 17-18 yılda kurmuş olduğumuz altyapı özellikle de hükümetlerimiz döneminde inşa edilen eserlerin çok büyük önemi var.


Bu dönem içerisinde kararlı bir  adım attık, Yeşilköy havaalanının bir bölümüne 45 günde 1005 yataklı hastane inşa edeceğiz dedik, tek odalı olmak üzere, şu anda bu hastanemizin inşası devam ediyor. Aynı şekilde yine Sancaktepe’de aynı oda sayısına sahip bir başka hastaneyi daha yapıyoruz.


Yeşilköy’de ve Sancaktepe’de hava ulaşımı olacak şekilde tedbirimizi aldık. Ve bununla uluslararası camiaya da hizmet verme imkanı yakalayacağız, sadece bugüne değil 10 yıl sonrasına da cevap verebilecek bir yatırım yapıyoruz.

Sağlık alanında yaptığımız reformlarla hem altyapıyı hem de sistemi güçlendirdik.


Ülkemizde genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan neredeyse kimse yoktur, gücü olan primini ödeyerek, gücü olmayanın primini devlet ödeyecek şekilde.


Eskiden kelimenin tam anlamıyla dökülen, şifa değil dert kapısı olan hastanelerimizi tamamen yeniledik. Bununla kalmadık, hayalimiz olan şehir hastanelerini kurmaya başladık.


Ne zaman ki Başbakan oldum, o süreçte hep bunu söyledim ‘Şehir hastaneleri benim rüyamdır’ dedik ve o günden itibaren başladık. Asgari tüm büyükşehirlerimizde bunları yapacağız.


Artık tüm dünyanın hayranlıkla takip ettiği, kamu-özel işbirliği ile bugüne kadar 10 şehir hastanesini hayata geçirdik.


İnşası devam eden 8 şehir hastanesinin büyük bölümünü bu yıl sonuna kadar hizmete almayı planlıyoruz.


Şehir hastanelerimiz aynı zamanda ülkemizin sağlık turizminin de lokomotifleri olacaklardır.


Gelişmiş ülkelerde ancak parası olanlar yeterli sağlık hizmetine sahip olabiliyor, Türkiye’de tamamen ücretsiz olan teşhis ve ilaca erişimin yanında ücretsiz evde bakım hizmeti de alabiliyorlar.


Covid-19 hastalığının teşhisinde çok önemli olan bilgisayarlı tomografi cihazının mevcudu diğer tüm Avrupa ülkelerinden fazladır.


Bu ülkede doğru dürüst ambulans bile yoktu, bugün 5 bin 400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracı ile ne modern filolardan birine sahibiz.


Türkiye’nin sağlık harcamalarına ayırdığı miktar 2002 yılında 19 milyar lirayı bile bulamazken bugün 190 milyar liraya ulaştı. Sağlık hizmetlerden memnuniyet oranı ise yüzde 70’lerin üzerine çıktı.


Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır.


Evlatlarımıza çok daha güçlü bir Türkiye bırakmak istiyoruz, bunun için Savunma Sanayi’nden yüksek teknolojiye kadar ülkemizi her alanda bir üst lige çıkartmakta kararlıyız.


Koronavirüs salgını sonrası yeniden kurulacak dünya düzeninde ülkemizi hak ettiği yere ulaştırmak için hep birlikte daha çok çalışacağız. Şunu özellikle söylemek istiyorum, bir olmaya, kardeş olmaya, hep birlikte Türkiye olmaya çok büyük önem veriyoruz. İşte Cumhur İttifakı bunun için var, Sayın Bahçeli ile el ele vermiş olduğumuz dayanışmayla inşallah yeni dönemde yeni yatırımlarla yeni hizmetlerde ülkemizi hep bir adım daha yükseğe çıkaracağız.


Tabii burada bir şeyi özellikle vurgulamak istiyorum, değerli kardeşlerim az önce takdimi yapılan 115 ventilatör dışarıdan ithal edilerek geldi ama ne güzel bir tecellidir ki şu anda yerli ve milli olmak üzere 100 adet ventilatörü ülkemizde hamdolsun şimdi ekranda da gördüğümüz bu kadro üretmiş vaziyette. İnşallah Mayıs sonuna kadar verdikleri söz şu; ‘Ayda 5 bin’ eğer sözlerini tutmazlarsa hesabını sorarız.


Dünya ventilatör noktasında sıkıntılar yaşadı hala da yaşıyor, biz bu süreci başarılı bir şekilde atlattık.


Öbür tarafta Yeşilköy 1005 odasıyla devreye giriyor aynı şekilde Sancaktepe devreye giriyor buralardaki bu ihtiyaçlarımız da şimdiden giderilmiş durumda bu da şunu gösteriyor ‘Biz Bize Yeteriz’.


ARÇELİK, ASELSAN, BAYKAR, BİYOSİS ve Koordinatör olması hasebiyle Sağlık Bakanlığımızı da şahsım ve milletim adına çok çok teşekkür ediyorum.


Biliyorsunuz buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul’un bir belediyesi var, ve biz hamdolsun ki iktidarız ve hemen Ulaştırma Bakanlığımızı devreye soktuk, bir taraftan yol yapıldı yapılıyor bir taraftan da metrosunu da yapıyoruz. Hastanenin yanında metro da gelecek. Yani Hastanemizin ulaşımda herhangi bir sıkıntısı olmayacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları;


Şehir hastanesinde 469 yatak kapasiteli Genel Hastane, 327 yatak kapasiteli Kalp ve Damar Hastalıkları, 311 yatak kapasiteli Ortopedi ve Nöroloji, 521 yatak kapasiteli Çocuk, 359 yatak kapasiteli Kadın Doğum, 367 yatak kapasiteli Onkoloji, 128 yatak kapasiteli Psikiyatri ve 200 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunuyor.


En son teknolojilerle donatılmış ve izole edilmiş erken tanı ve tedavi merkezinin ilk açılan bölümleri bin 35 yatak kapasitesine sahip. Erken tanı ve tedavi merkezinde kullanılmak üzere kullanıcının cihaza müdahalesini minimum düzeye indiren akıllı solunum cihazları Rönesans tarafından Türkiye'ye getirildi.


Tamamı 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip, günde 32 bin 700 hastaya hizmet vermeye başlayacak hastanenin diğer bölümlerinde 24 saat esasına göre çalışmalar yürütülüyor. Koronavirüs hastaları için hizmete açılan bölümlere, 155 solunum cihazı, 475 hasta başı monitör, 150 defibrilatör, 75 EKG cihazı, bin 35 hasta yatağı, 150 acil muayene ve müdahale sedyesi yerleştirildi.


Hastane 458'i yoğun bakım olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip. Ayrıca 2 bin 68 sismik deprem izolatörüyle dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olma özelliğine sahip.


Türkiye'nin yüz akı hastane 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Hastanede 4 bin 300 medikal personel, 4 bin 50 hizmet personeli ile 810 yönetim personeli görev alacak.

Başakşehir Şehir Hastanemiz bütünüyle tam olarak 15 Mayıs’ta faaliyete geçecektir.


Şimdilik açılan bölümleri pandemi hastanesi olarak kullanacağız, il genelinde yatış kararı verilmiş hastalarımızın 112 aracılığı ile nakledilerek yatırılması planlandı.


Hizmetin zamanında ve kaliteli verilmesi ve sunulan hizmetin performansının ölçülmesi amacıyla yardım masası bulunmaktadır.


‘Başakşehir Şehir Hastanesi’nde verilen hizmetlere ulaşabilmek için 3434’ü arayarak taleplerini iletiyorlar, bulunduğumuz Merkezi Yardım Masası’nda 40-50 arası personel var.’


Sterilizasyon hastanemizin en önemli yapılarından birisi, 3 ayrı blokta toplamda 5 bin metrekare kapalı alanda kuruldu.


Şu an 456 yatağın 155’ini açmış oluyoruz, 155 yoğun bakım yatağını ve ventilatörü koyarak faaliyete geçirmiş oluyoruz. Her yoğun bakım odamız negatif basınçlıdır ve her biri de tekli odalardan oluşmakta, diyaliz alt yapısı olan odalardadır.


456 yoğun bakım yatağımızı her biri ventilatöre sahip, yani 456 adet ventilatör bulunmuş olacak.


Bu salgın döneminde n çok sorun olan yoğun bakım ve buralarda kullanıla solunum cihazları olmuştur, burada Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde bir protatif firmasının geliştirdiği devamında BAYKAR, ASELSAN ve ARÇELİK tarafından üretilen ventilatörlerin de altını çizmek istiyorum. Yerli ve milli ventilatörümüz bugün itibari ile üretilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir, Şu anda 100 adettir Mayıs ayı itibari ile 5 bine kadar üretilmesini planladık siparişini vermiş olduk.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın açıklamasından satır başları;


Sağlık alanındaki dev yatırımların Türkiye’yi nasıl güçlü kıldığını çok dhaa iyi anlayabiliyoruz, koronavirüs salgını pek çok ülkeyi aciz bırakırken Türkiye ayaklarının üstünde dimdik duruyor.


Bu süreçte büyük fedakarlık gösteren sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz.


Bugün yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarının da ilk teslimatını da gerçekleştiriyoruz.


Sayın Cumhurbaşkanımız sizin talimtlarınızla tedbirlerimizi almaya başladık, sağlık bakanlığımızın envanteri aslında güçlü ama biz süreç içinde bir sıkıntıyla karşılaşmamak adına bu işin ne kadar kritik olduğu bilinciyle hareket ettik.


Bugün bu cihazları parasını verseniz dahi satın alamıyorsunuz, işte bu yüzden bu cihazları üretmek için harekete geçtik. Çünkü biz AR-GE altyapımıza ve mühendislerimize güveniyoruz.


Onlarda mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir özveriyle sadece 14 gün gibi bir sürede solunum cihazlarını üretim bandından indirdiler.


İnşallah Mayıs ayının sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak. Tüm çabamız sağlık çalışanlarımızın insan üstü emeklerine katkı sağlamak.


Sayın Cumhurbaşkanım sizin vizyonunuzla biz bu cihazları sadece ülkemiz için değil tüm insanlık için ürettik, ülkemizin ihtiyacı olmadığı durumlarda bu cihazlar başka ülkelere de çok rahatlıkla gönderilebilir.


Bu Türkiye’nin gücüdür, bu Türk mühendislerinin gücüdür.

BİYOSİS Kurucusu Cemal Bey;


Bu süreçte Sanayi Bakanlığımızın yoğun bir koordinasyonuyla 3 firma bir araya gelip bütün dünyanın peşinde olduğu bu cihazların üretimi başarıyla tamamlandı, bu süreçte bize bu fırsatları sunduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz.

BAYKAR Selçuk Bayraktar;


Bundan yaklaşık bir ay kadar önce projeyi size sunduğumuzda "İnanıyorum Türk mühendisleri en iyisini en hızlı şekilde yapar" demiştiniz, bu bize büyük bir moral oldu. Bu tam bir milli seferberlik ruhuyla yapıldı 4 Türk şirketi bir araya geldi. İnşallah da Mayıs ayı sonuna kadar da 5 bin adet cihazı teslim etmiş olacağız.


Bugün dünyanın üretiminde zorluk çektiği bir cihazı yerli olarak üretmiş olduk, ben buradan başta size, Sayın Sağlık Bakanımıza ve tüm paydaş kurumlara teşekkür etmek istiyorum.


120’den fazla mühendis çalıştı onlara da çok teşekkür ediyorum.

ARÇELİK;


Hayatımızdaki en gururlu an, 2 haftada çok güvenli bir protatip yapıp bunu 4 haftada seri üretilebilir bir hale getirdik. Bu süreçte Saplık bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Koç Holding ve paydaşlarımız inanılmaz destek oldular. 100 tane ARÇELİK’ten mühendis hayatlarındaki en keyifli uykusuz geceleri yaşadılar 7/24 çalıştık.


Başta ülkemize sonra dünyaya bir nefes olan bu projenin bir parçası olmak en büyük gururumuz, başta size olmak üzere bize bu yolu açan herkese çok teşekkür ediyorum.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bey;


Sizin liderliğinizde milli teknoloji vizyonu ile savunma sanayimizin yakaladığı başarı bütün dünyada gıptayla izleniyor.


Sizler Türk mühendislerine her zaman güvendiniz ve bugün sizin bu güveninizin çok anlamlı bir ürünü ortaya çıkmış oldu.


Bizlere verdiğiniz bu fırsat için saygı ve hürmetlerimi teşekkürlerimi sunuyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x