Tarihi Keşif!

Tarihi Keşif!

05 Şubat 2021 - 12:18

İsrailli ve Fransız bilim insanları, üzerinde oymalar bulunan 120 bin yıllık kemik parçası keşfetti. İsrail basınında yer alan haberlerde, insanların tarih öncesi çağda birbirleriyle 'emoji' (simge) yoluyla iletişim kurmuş olabileceklerine yer verildi

 
Habere göre, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden bir ekibin de araştırmalara katıldığı, Kudüs İbrani Üniversitesi ve Hayfa Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre, Ramle kenti yakınlarındaki bir kazıda bulunan kemik parçası üzerinde paralel şekilde oyulmuş 6 çizgi keşfettiler. Ekip, yaban öküzü kemiği üzerine oyulan 6 çizginin bilinçli şekilde yapılmış semboller olabileceğini söyledi. 

Araştırmacılar, kemik üzerine çizilen bu 6 çizginin neyi temil ettiğini tam olarak açıklayamasa da, nesli tükenen yaban öküzü kemiğine çizilen bu tasvirlerin bilinçli seçildiğine inanıyor. 

İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nden Yossi Zaidner, "Yeryüzünde şimdiye kadar bulunan en eski sembolik gravürlerden birini ve kesinlikle Levant bölgesindeki en eski gravürlerden birini keşfettiğimizi söylemek doğru olur. Bu keşif, insanlarda sembolik ifadenin nasıl geliştiğini anlamak adına çok önemli sonuçlar taşıyor" diye konuştu.

Yakın zamanda Quaternary International adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgulara göre, 6 gravürün uzunluğunun 38 ile 42 milimetre arasında değiştiği kaydedildi.

Hayfa Üniversitesi'nden Iris Groman-Yaroslavski, "Laboratuvar analizimize ve mikroskobik elementlerin keşfine dayanarak, tarih öncesi çağlardaki insanların bu gravürleri hazırlamak için çakmaktaşı kayadan yapılmış keskin bir alet kullandıkları tahmininde bulunduk" dedi.

Araştırmacılar ayrıca bu çizgilerin sağ elini kullanan biri tarafından yapıldığı sonucuna ulaştı. 

Yayımlanan makalede, "Bilhassa bu kemiğin tercih edilmesinin, o hayvanın söz konusu av topluluğundaki durumuyla ilgili olduğunu ve avcıların öldürdükleri hayvanlarla olan manevi bağlantısının vurgulandığını sanıyoruz" açıklaması yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x