Tarihi Proje!

06 Ekim 2020 - 17:28 - Güncelleme: 06 Ekim 2020 - 18:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Töreni'ne katıldı. KKTC Başbakanı Tatar yaptığı açıklamada; "46 yıldır kapalı olan Maraş'ı perşembe günü açıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin içinde olmadığı hiçbir senaryonun başarı ihtimali yoktur.

Su hayattır, su medeniyettir, su azizdir diyen bir anlayışla adanın su sorununu çözümü için kolları sıvadık. Daha işin başındayken kimileri bunun mümkün olmadığını söyledi. Türkiye’de pek çok hayali gerçekleştiren bir hükümet olarak Kıbrıs’ın bu sorununu çözmek de hamdolsun bize nasip oldu.

Bu proje 80 kilometreyi aşkın uzunluğu, derin yüzeyinden 250 metre derinliğe inan başlı başına bir mühendislik harikasıdır. Mersin/Anamur’dan alınan suyu KKTC’ye aktardık.

Bu suyun toprakla ve şehirlerimizle buluşup berekete dönüşmesi için adada ana dağıtım hattı kuruldu.

Tüm teknik zorluklarına rağmen 108 gün gibi kısa bir sürede deniz altındaki arıza giderildi, bugün su vermeye başlıyoruz. Amacımız 71 bin 540 dekar alanı sulamaya açarak KKTC ekonomisine yılda 27 milyon lira ilave katkı sağlamaktır. Aynı şekilde Güzelyurt ve Lefke civar yerleşkelerinin atık su projelerinin ihaleleri yürütülüyor.

Bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı olan Türkiye, hedeflerine ulaştıkça KKTC’nin uzun zamandır maruz kaldığı haksızlıkları da telafi edecektir.

Bugün denizaltındaki kısmının yeniden devreye girmesinin mutluluğunu yaşadığımız boru hattı gibi daha nice projeleri adaya kazandıracağız.

KAPALI MARAŞ’IN YENİDEN AÇILMASI

KKTC Başbakanı Ersin Tatar açıklamasında; “Maraş tartışmasız bir şekilde KKTC sınırları içerisindedir. Rum tarafı barış ve refahı hiçbir zaman istemedi, biz 2019 yılında hükümete geldiğimizde halkımıza verdiğimiz sözlerden biri de Maraş’ın tekrardan açılması idi. Ve ilk somut adımı atıyoruz, kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Perşembe gününden itibaren Kapalı Maraş halkımızın istifadesine sunulacaktır. Maraş’ta attığımız bu geri dönülmez adımın KKTC’ye ve tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise; "Bu güzel gelişme için gerek Sayın Tatar’ı ve tüm Kıbrıs halkını tebrik ediyorum. Kıbrıs Türklerinin adadaki beş asırlık varlığını ortadan kaldırmaya yönelik saldırıların arttığı bir dönemde bu gelişmenin yaşanması da anlamlıdır. Biliyoruz, birçok yerleri de rahatsız edecektir, bugüne kadar hep Kıbrıs’taki Türkler sabretti. Biz sabrettik ve bu sabrın karşılığını ne yazık ki alamadık.

Hep birlikte Kıbrıs’ın geleceğini hayaller yerine somut gerçekler yerine inşa etme kararı aldık, Maraş’ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Buradaki tasarruf hakkı da Kıbrıs Türk makamlarına aittir. Hazırladığını yol haritası çerçevesinde Maraş’ın güzel sahil şeridini halkınızın istifadesine sunmanızı sonuna kadar destekliyoruz.

Sizleri bu kararlı tutumunuz için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.

Maraş’ın yeniden eski, güzel günlerine döneceğine inanıyorum.

Kullanıma açılan bölgede hiçbir özel mülk bulunmaması sebebi le herhangi bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. Maraş bölgenin gözde bir turizm merkezi haline dönüşmesi tek başına özellikle KKTC ekonomisini şaha kaldıracak bir fırsattır. Ayrıca bölgede halen süren petrol ve gaz aramalarından da her an müjdeli haber alabiliriz.

KKTC büyüdükçe zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x