TÜRKİYE’NİN AİHM LİSTESİNDE YİNE PÜRÜZ

TÜRKİYE’NİN AİHM LİSTESİNDE YİNE PÜRÜZ

TÜRKİYE’NİN AİHM LİSTESİNDE YİNE PÜRÜZ

24 Haziran 2017 - 09:19

TÜRKİYE’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) görev süresi dolan Türk yargıç Işıl Karakaş’ın yerine geçecek ismin belirlenmesi için hazırladığı üç isimlik liste yine Strasbourg’a takıldı.

Avrupa Konseyi’nin ilgili birimlerinden gelen telkin doğrultusunda bundan önce hazırladığı ilk listeyi geri çekerek yenileme yoluna giden Ankara, ikinci listenin de kabul görmemesi sonrası stratejisini belirleyecek. Türkiye’nin önünde iki yolu var. Bunlardan ilki yeni bir liste oluşturularak Satrasbourg’a iletilmesi, diğeri ise aynı listede ısrarcı olunması. İkinci opsiyonun tercih edilmesi halinde önerilen isimlerin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda yapılacak oylamayı geçememe riski yüksek. 

KRİTERLER DAHA ZORLU

AİHM’ye yargıç seçme süreci eskisine oranla daha zorlu hale getirildi. Değerlendirmelerde, adayların gerekli hukuki niteliklerinin yanında bazı pratik unsurlara da özellikle dikkat ediliyor. Listelerin her şeyden önce kadın-erkek dengesini gözetmesi gerekiyor.

Adayların AİHM’nin çalışma dili olan İngilizce ya da Fransızcayı aktif şekilde kullanabilmeleri, tam hakim olmadıkları diğer dil konusunda ise en azından pasif bilgi düzeyine sahip olması da beklentiler arasında. Benzer bir sorun Işıl Karakaş’ın seçimiyle sonuçlanan 2007’deki sürecin başında da yaşanmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x