TURKOVAC’ın Etkinliği Ne?

TURKOVAC'ın Etkinliği Ne?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Turkovac aşısı Faz-3 konusunda açıklama yaptı

12 Ocak 2022 - 10:42

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Turkovac aşısı Faz-3 konusunda açıklama yaptı.

Prof. Dr. Ünal, "Turkovac aşısında 10 Şubat 2021 ile 23 Nisan 2021 tarihleri arasında 300'e yakın vakada çalışma yapıldı. Çalışmalar değerlendirilip sonuçlandıktan sonra aşı Faz 3'e geçmeye hak kazandı. Faz 3'te gerçek hayatta bir kola aşının gerçesi diğer kolada plaseboyu verip hayatlarına devam edecekler ve kaçı hastalandı, esas baktığımız bu" dedi.

Bütün çalışmaları, preklinik çalışması, Faz-1-2-3, üretim teknolojileri, içindeki maddeler bir bütün olarak ilgili kurumlarca değerlendirildikten sonra uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir" diye konuştu.

TURKOVAC'IN ETKİNLİĞİ
Ünal, "1 sene önce bu çalışmaya başladığımızda ülkemizde etkin aşılama çalışmaları başlamıştı, güvenilir, kullanılan aşı vardı. Non-inferiority (eşdeğer) denilen bir çalışma türü var; bunda deneyeceğiniz aşı bir kola yapılır, karşısında da ruhsatlanmış, kullanılan, güvenilirliği ve etkinliği ispatlanmış bir aşı koyacaksınız. Böyle olduğu için karşısında (diğer kol) boş olmadığı için her birinin direkt etkinliğini söylemek söz konusu olamaz ama elimde etkinliği ispatlanmış bir aşı var, bunu zaten kullanıyorum. Yeni geliştirdiğim aşının en az o aşı kadar başarılı olduğunu gösterirsem bu da kabul ediliyor. Böyle çalışmalara şu an ihtiyaç var çünkü dünyanın hiçbir yerinde plaseboya karşı çalışmalara müsaade edilmiyor. Kıyaslama ajanına karşı non-inferiority çalışmalar oluyor. Bu çalışmayla 'en az onun kadar etkilidir'i arıyoruz. Bunun içine bir marjin konulur, yüzde 10 sınırımız var. Yüzde 10'a kadar iyi çıkıyorsa bu aşı kabullenebilir, ruhsata gidebilir anlamına geliyor" dedi.

TURKOVAC VARYANTLARA KARŞI DA TEST EDİLDİ
Prof. Dr. Ünal, "Bizim ilk yaptığımız çalışma 0-14 gündü ama 0-28 gün de kullanıldığını biliyoruz. Turkovac'da da 0-28 gün kullanıldı. Çalışma döneminin enfeksiyon hastalıklarında çok önemi var. Coronavac Eylül 2020 ile Ocak 2021 arasında yapıldı. O günlerde memlekette orijinal suş vardı, aşının geliştirildiği suştu. Turkovac Haziran 2021-Aralık 2021 dönemine denk geldi. Alfa, Delta, Omicron gibi farklı varyantların olduğu bir dönemde ikisi bir arada test yapıldı" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x