Uzayda korkutan görüntü!

Uzayda korkutan görüntü!

01 Ocak 2018 - 19:30

Uzayda korkutan görüntü!

Gökbilimciler tarafından, dünya için büyük tehlike oluşturduğunu söylenen meteorun, tahmin edilenden yaklaşık 1 km daha büyük olduğu açıklandı.

 

O meteor sanılandan çok daha büyükmüş

 

/ 50

 

Adını Yunan mitolojisindeki, Güneş'i yok etme tehlikesiyle karşı karşıya gelen Phaethon'dan alan meteor, 16 Aralık'ta Dünya'ya yaklaşık 10.3 km daha yaklaştı.

/ 50

 

Bu kadar yaklaşarak gökbilimcilere daha yakından araştırma imkanı sağlayan meteorun, tahmin edilenden yaklaşık 1 km daha büyük olduğu ortaya çıktı.

/ 50

 

İlk olarak 1983 yılında NASA'nın Kızılötesi Astronomik Uydusu tarafından keşfedilen 3200 Phaethon, büyüklüğü ve ara sıra Dünya'ya yaklaşması nedeniyle "potansiyel tehlikeli" olarak listelenmişti.

 

Meteorun, Dünya'yla çarpışacağı düşünülmüyor. Bununla birlikte 2093'te Dünya'ya biraz daha yaklaşacağı tahmin ediliyor.

 

DÜNYAYA ÇARPAN DEV METEORLAR

DÜNYAYA ÇARPAN DEV METEORLAR

Dünya’ya çarpan meteorlar, gezegenimizin üzerinde dünya dışı bir imza atıyor. Bunlardan en çok akılda kalanı Sibirya’da 30 Temmuz 1908 tarihinde yaşanan gizemli meteor patlaması. Bir gün milyonlarca yıl öteden gelen bir meteor Dünya'nın sonunu getirebilir.

İşte meteorların dünyanın yüzünde bıraktığı en gizemli ve dev meteor izleri:

Tunguska olayı

Tunguska olayı

Sibirya’daki Tunguska Nehri’nin üzerinde yaşanan dev meteor çarpması, 50 kilometrelik bir alandaki tüm ağaçları dümdüz etti. Bilim insanları, binlerce ağacı her yöne deviren patlamanın bir meteor ya da kuyruklu yıldız parçasının yerin birkaç kilometre yüksekliğinde patlamasına bağladı. Patlama, Hiroşima’ya atılan atom bombasından 1000 kat daha güçlüydü.

 

Dünya dışı nesne

Dünya dışı nesne

Willamette meteorunun Dünya’ya Kanada sınırları içinde bir yerde çarptığı düşünülüyor. Ancak düştüğü yerin bir buzul tarafından daha sonra ABD’nin Oregon eyaletine kaydığı düşünülüyor. 1902 yılında keşfedilen meteor krateri dünyanın en büyük altıncı, ABD’nin ise en büyük krateri olma özelliğini taşıyor

Patlama krateri

Avustralya, Alice Springs kentinin yakınında bulunan Gosses Bluff krateri, tam 143 milyon önce bir Dünya’ya çarpan bir meteor ya da kuyrukluyıldızın sonucu. Bugüne kadar tespit edilen 170 meteor/kuyruklu yıldız çarpmasının belki de en eskisi.

Çöldeki delik

Gosses Bluff’tan çok daha küçük olan Barringer Krateri, ABD’nin Arizona eyaletinde yer alıyor. Adını, kraterin yaklaşık 50 bin yıl önce oluştuğu iddiasını öne atan Daniel Barringer’den alıyor. Krater, yaklaşık 49 bin yıl önce, 65 bin kilometre hızla Dünya’ya çarpan nikel-demir bileşimi bir meteorun ürünü. Kraterin çapı bin 200, derinliği ise 170 metre.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x