Uzmanlardan Dikkat Çeken Uyarılar!

Uzmanlardan Dikkat Çeken Uyarılar!

AFAD'ın verilerine göre, Düzce'de saat 15:40'ta, İstanbul'da da hissedilen 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından artçı sarsıntılar da kaydedildi. Yetkililer bölgede olumsuz bir ihbar alınmadığını açıkladı. Uzmanlardan da depreme ilişkin önemli değerlendirmeler yapıldı

17 Kasım 2021 - 16:40

Düzce'de saat 15:40'ta deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Kocaeli, Bolu ve Eskişehir'den de hissedildi. Depreme ilişkin ilk açıklama Kandilli'den geldi. Kandilli'nin açıklamasına göre deprem 5.2 büyüklüğünde, merkez üssü ise Düzce Çilimli. Deprem 13.3 kilometre derinlikte kaydedildi. 

Daha sonra AFAD'dan gelen açıklamada merkez üssü Düzce olarak belirtilen depremin 5 büyüklüğünde gerçekleştiği kaydedildi. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Geçmiş olsun Düzce. Deprem sonrası, şu an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi. 

ARTÇI SARSINTI

https://twitter.com/DepremDairesi
15:57'de de 4.3 büyüklüğünde bir artçı deprem kaydedildi.


BAKAN SOYLU VE DÜZCE VALİSİNDEN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Deprem sonrası bildirilen olumsuz bir durum yok" dedi. Düzce Valisi Atay da olumsuz bir ihbarın olmadığını açıkladı. 

BELEDİYE BAŞKANI ÖZLÜ: KÖTÜ HABER YOK
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası kötü haber olmadığını söyleyerek, kentte yapı stokunun yenilendiğini belirtti. Başkan Özlü, “Kötü bir haber yok. Düzce’deki yapı stoku yenilendi. Zemin artı 4 kata izin veriyoruz. Düzce deprem konusunda deneyimli. Hemşehrilerimiz panik yapmasınlar. Bize gelen kötü bir haber yok” dedi.

İSTANBUL'DAN AÇIKLAMALAR
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise, "İstanbul'umuzda da hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun" ifadelerini kullandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir olumsuz gelişme olmadığını söyledi. 

UZMANLARDAN İLK DEĞERLENDİRME
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaptığı değerlendirmede "12 Kasım depremini yeni andık. Gölcük depremi Düzce depremini tetiklemişti. 5,6 ve 5,7 büyüklüğünde bir depremin o bölgede eksik kaldığını, bundan 20 yıl önceki hesaplarla belirlemiştik. O bölgede de Kilimli kırığı vardır. Bugün olan deprem 1999 depreminin devamıdır. O gün boşalmayan, boşalmasını beklediğimiz enerjinin gecikmeli olarak boşalmasıdır. Bundan sonra daha büyük bir deprem olmasını çok şaşırtıcı bulurum. Böyle bir beklenti içinde değilim. O bölge rahatlamıştır. 5.3'lük bir deprem, yıkıcı bir deprem değil. İstanbul için sanki güvenlik sübabı gibi bir şey çalışıyor. Fay 3 kola ayrılınca enerji dağılır" dedi. 

Prof. Dr. Şerif Barış, "Cihazlar kurarak Düzce'den Kurşunlu'ya kadar olan bölgeyi biz izleyeceğiz. Tali bir fay olduğu için tabii ki burada daha büyük bir deprem olması küçük bir olasılık. İstanbul depremi ile bu depremin hiçbir ilgisi yok. Bu depremle açığa çıkan gerilmeler çok düşük olarak aktarılır" değerlendirmesinde bulundu. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, ilk değerlendirmede, "Bolu-Gerede 1944 7,4 deprem yaşamış bir bölge. 1999'da hemen batısında oldu. Arada (Bugünkü depremin merkez üssüne göre batısında) çok büyük bir deprem beklemeyiz. Kuzey Anadolu Fayı Düzce-Kaynaşlı arasında kırıldı. Depremin daha büyüğü doğuya doğru beklenebilir" dedi.  

Prof. Dr. Polat Gürkan ise, "Ben Gerede, Yalova'nın yakınına kadar herhangi bir kaymayı yakın yıllarda beklemem. Enerjinin birikmesi yüz yıllarla ölçülen süreler içinde oluyor" dedi. 

AFAD SON DEPREMLER

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x