Virüs Alarm Veriyor!

Virüs Alarm Veriyor!

11 Eylül 2020 - 09:17

Gelen son dakika haberine göre, İstanbul İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi, Kovid -19 salgını tedbirleri kapsamında minibüs ve midibüslerde ayakta yolcu alınmayacağına yönelik kararından sonra, İstanbul’daki toplu ulaşım araçlarından yansıyan rakamlar, tedbir alınmaması durumunda salgında patlama yaşanabileceğini ortaya koyuyor


Uzmanlar, Kovid-19 öncesinde zirve saatler denilen sabah 07.00-09.00 ile akşam 17.00-19.00 arasında metroya binişler sırasında metrekareye 4 kişi, metrobüslerde ise metrekareye 9 kişi düştüğünün altını çiziyorlar. 


İstanbul Valiliği Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, normalleşme süreci ve özellikle Kurban Bayramı’ndan sonra özel araç yöneliminde yüzde 8’lik artış olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bu durum beraberinde trafik sıkışıklığının artmasına yol açıyor. Üstelik henüz okullar açılmış değil. Normal zamanda, trafik sıkışıklığının yüzde 85’i otomobil kaynaklı.


Şayet artış, yüzde 15’lere çıkarsa 15 km’lik bir mesafeyi 1 saat yerine 2 saatte gitmek zorunda kalırız. Bunun adı ulaşım krizi demektir.


Raylı sistemlerin arttırılması çok önemli. Özel sektörde hizmet verenlerin esnek veya evden çalışmaya devam etmesi kaçınılmaz.


Toplu ulaşımın yüzde 35’inin öğrencilerden oluştuğu düşünülürse, uzaktan eğitim modelinin yaygınlaşması da elzem.”


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise, “Toplu taşımadaki en büyük sıkıntı sabah ve akşam saatlerindeki doluluk oranları.


Esnek veya evden çalışma modeli ile yoğunluğu gün içine yayarak sağlığımızı koruyabiliriz” değerlendirmesini yaptı.


İstanbul’daki her bin kişiye 200 otomobil düşerken, otomobillerdeki ortalama doluluk oranı 1.7 olarak tespit edilmiş durumda.


Kent genelinde şahsi araca erişim oranı yüzde 40, toplu taşımaya gereksinim duyanların oran ise yüzde 60 seviyesinde.


Normal zamanda günde yaklaşık 1.5 milyon araç yollarda boy gösteriyor. İstanbul’da 17 bin 395 adet ticari taksi bulunurken, 900 kişiye ortalama bir adet taksi düşüyor.


Sisteme kayıtlı minibüs sayısı 6 bin 460. Megakentte 3 bin 30 adet İETT otobüsü, 2 bin 154 adet özel halk otobüsü ile 985 adet Otobüs A.Ş’ye ait araç hizmet veriyor.


Raylı sistemlerde hizmet veren metro, hafif metro ve tramvay araçlarındaki vagon sayısı ise 647. İstanbul’da okul servisi, personel servisi sayısı 66 bin 269.

Avrupa ile Asya kıtasını denizin altından birleştiren ve İstanbul’un bel kemiklerinden olan Marmaray’da ise tam 440 adet vagon bulunuyor.

Metrobüs hattında toplam 610 araç bulunurken, tüm araçlar aynı zamanda seferde bulunmuyor. Dolmuş taksi sayısı 572, deniz motoru sayısı ise 393.



İDO’nun 2019 itibarıyla filosunda 52 gemi bulunurken, İstanbul Boğazı’nda çalışan 28 Şehir Hatları Gemisi bulunuyor.


İstanbul’un simgelerinden olan nostaljik tramvayların toplam sayısı ise 10. Metrobüs hattında toplam 610 araç bulunurken, tüm araçlar aynı zamanda seferde bulunmuyor.


30 Kilometre uzunluğundaki Avcılar-Zincirlikuyu hattındaki sefer süresi 60 dakika, 42 kilometrelik Avcılar-Söğütlüçeşme hattındaki sefer süresi ise ortalama 85 dakika sürüyor.


Beylikdüzü, Zincirlikuyu hattındaki yolculuk süresi ise 65-70 dakikalık zamanda gerçekleşiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x