YKS başvuruları bugün sona eriyor! Bu ayrıntıya dikkat!

YKS başvuruları bugün sona eriyor! Bu ayrıntıya dikkat!

Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanacak YKS için başvurular bugün sona eriyor. 4 Nisan’da bir günlük Geç Başvuru hakkı tanınacak, ancak adaylar her sınav için 50’şer TL yerine, 75’şer TL ödeyecek

21 Mart 2018 - 14:28


YKS için önemli uyarı: Yüksekokullara bağlı 4 yıllık programlar da dahil olmak üzere, lisans programlarına girmeyi hedefleyenler, ikinci basamak sınavı için de en baştan başvuruda bulunmak zorundalar

Üniversiteye giriş sınavları için başvurular bugün sona eriyor. Sınava 2 milyonun üzerinde adayın başvuru yapması bekleniyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda düzenlenecek. Adaylar her oturum için 50’şer TL ödeyecekler. Sınav ücretleri yarın 23.59’a kadar ödenebilecek. Bu yıl getirilen “Geç Başvuru Günü” kapsamında, başvurusunu yapamayan adaylara 4 Nisan’da bir başvuru hakkı daha tanınacak. Ancak 4 Nisan’da başvuruda bulunan adaylar, her sınav için 75’er TL ödemek durumunda kalacaklar.

TYT’ye tüm adayların girmesi zorunlu; AYT ve YDT’ye ise dileyen adaylar girecek. Ancak burada önemli bir hatırlatma yapmakta yarar var. 4 yıllık ve üzeri lisans programlarına girebilmek için adayların ikinci basamak sınavları olan AYT ve YDT’ye girmeleri gerekiyor. Bu sınavlara girebilmek için de YKS’ye başvururken “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretletmeleri şart. Önceki yıllarda ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) önce yapılıyor; bu sınavda 180 ve üzeri alanlar ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) başvuruyordu. Bu yıl iki basamak da arka arkaya olacağı için başvurular da baştan yapılacak.
Lisans için 180 puan şart

YKS’de 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilmek ve özel yetenek gerektiren programlara ön kayıt yaptırabilmek için adayların TYT’den en az 150 puan alması gerekiyor.  TYT’de 150 ve üzeri puan alanlardan Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık, Dil puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarıyla birlikte ön lisans programlarını tercih edebilecekler.

Burada geçen yıldan farklı olarak adaylar TYT puanını öğrenmeden YKS’ye girecekler, bu durumda kimi aday belki de TYT’den 150 barajını geçemeden YKS’ye girmiş olacak. Bunu da ancak sonuçlar açıklandıktan sonra öğrenebilecek.

YKS kılavuzu incelendiğinde, başka detaylar da dikkat çekiyor. Kılavuza göre geçtiğimiz yıllarda YGS ile öğrenci alan yüksekokulların 4 yıllık programları bu yıl AYT puanlarıyla öğrenci alacak. Örneğin geçen yıl YGS-2 alan Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Odyoloji programları bu yıl Sayısal puanıyla, YGS-4 ile alan Gastronomi, Yeni Medya programları Sözel ile, YGS-6 ile alan Havacılık Yönetimi programı Eşit Ağırlıklı puanıyla öğrenci kabul edecek. O nedenle bu programları hedefleyen adayların baştan AYT için başvurup sınav ücretlerini yatırmaları gerekiyor.

Baraj devam ediyor

YÖK’ün getirdiği başarı sırası uygulamasına YKS’de de devam edilecek. Buna göre ilgili puan türlerinden tıp fakültelerinde en düşük 40 bininci, hukukta 150 bininci, mühendislik programlarında, orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç, ziraat fakültesi gıda mühendisliği programı dahil olmak üzere 240 bininci, mimarlıkta 200 bininci, öğretmenliklerde de 240 bininci sırada olan adaylar alınacak. Baraj, vakıf üniversitelerinde de uygulanacak. Dileyen vakıf üniversiteleri bu programlar için daha üst başarı sıralaması da koyabilecek.
- YKS’ye ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler; bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklar.

- Başvurudan sonra adaylar YKS başvuru süresi içinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini yatırarak, oturum ekleyebilecekler. 

- TYT 23 Haziran’da, AYT ve YDT 24 Haziran’da yapılacak.

- TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testleri olacak. YDT ise İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinde yapılacak.

- Adaylar sınava giriş belgelerini, TC Kimlik Numaraları ve şifreleriyle ÖSYM’nin internet adreslerinden edinebilecekler. Giriş belgeleri adayların adresine gönderilmeyecek.

- 1-21 Mart’ta yapılan başvuruda seçilmiş olan oturumlara geç başvuru gününde ekleme yapılabilecek. Ancak adayların oturum değiştirme ya da silme hakkı olmayacak.

- Adaylar, sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde veya 6-11 Nisan’da ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden kendileri güncelleyecek. Bu süre bittikten sonra sınav merkezi tercihlerinde değişiklik yapılamayacak.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x