Zamana Karşı Yarış Başladı!

Zamana Karşı Yarış Başladı!

19 Şubat 2021 - 15:43

Son 30 yılın en soğuk günlerini yaşayan ABD’nin Teksas eyaletinde olumsuz hava koşullarından yalnızca insanlar etkilenmiyor. Sıcaklıkların aniden düşmesiyle birlikte soğuk şok yaşayan binlerce deniz kaplumbağasını kurtarmak için gönüllüler zamana zamana karşı yarışıyor. Yetkililer, elektrik ve içme suyu sıkıntısının yaşandığı bölgede şu ana kadar 4 bin 700’ü aşkın hayvanın kurtarıldığını ancak bir kısmının hayatta kalabileceğinden şüpheli olduklarını açıkladı
 
 

EN AZ 38 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
ABD’de soğuk hava etkisini gittikçe artırırken sıcaklıktaki ani düşüş hayatı olumsuz etkiledi. Sadece Teksas eyaletinde 4 milyon 300 bin ev ve iş yeri elektriksiz 2 gün boyunca elektirksiz kalırken Apalaçya bölgesi olarak bilinen Kentucky, Alabama, Kuzey Carolina gibi diğer çevre eyaletlerde de 500 binden fazla kişi elektrik kesintisi yaşadı. Teksas, eksi 18 derece ile son 30 yılın en soğuk günlerini yaşarken eyalette en az 38 kişi hayatını kaybetti.

Soğuk hava sadece insanları değil hayvanları da olumsuz etkiledi. Yerel halkın yardımıyla Sea Turtle Inc. adlı bir çevre kuruluşu Teksas'ta donmuş halde bulunan 4 bin 700 kaplumbağayı kurtardı. Ancak, gönüllüler şiddetli kar fırtınası nedeniyle Güney Padre Adası'ndaki barınak elektriksiz ve susuz kaldığı için kurtarma görevinin oldukça zorlu bir şekilde yürütüldüğünü açıkladı.


Sea Turtle, Inc’in yönetici direktörü Ed Caum, Associated Press'e "Her 15 dakikada bir aracı buraya  buraya çıkıyor. İnsanlar bazen bir veya iki, bazen daha fazla kaplumbağayı buraya getiriyor. Dün 100 tane dolu römorkumuz vardı” ifadelerini kullandı. 


South Padre Adası’nda yer alan  kongre merkezi yöneticileri de Sea Turtle, Inc'in  kapasitesinin deniz kaplumbağalarının sayısını kaldıramaması nedeniyle kamplumbağalara geçiçi yuva olarak hizmet vermeye başladı. 



4 BİN 700 KAPLUMBAĞA TOPLANDI
Bununla birlikte Caum, şimdiye kadar 4 bin 700’den fazla deniz kaplumbağası “topladıklarını” söyledi. Ancak, Caum “kurtarıldı” kelimesini kullanmakta tereddüt ettiğini ifade ederek, “Bazılarını kaybedeceğimizi biliyoruz. Yeni bir fırtına daha yaklaşıyor. Onları ne zaman denize geri döndürebileceğimizi de bilmiyoruz" dedi.


KAPLUMBAĞALARIN YAŞADIĞI "SOĞUK ŞOK" HAKKINDA

Su sıcaklıkları 10 derecenin altına düştüğünde, deniz kaplumbağaları bilinci açık olmalarına rağmen haraket etme yeteneği kaydediyor. Soğuk şok adı verilen bu durum ise onların ölümüne yol açan yaralanma ve boğulmalara sebep olabiliyor. 

Bölgede, fırtınanın başladığı çarşamba öğleden sonra sıcaklıklar yaklaşık 4 dereceydi,  Cumartesi günü ise hava sıcaklığının 15 derecenin üzerine çıkması bekleniyor. Gönüllüler, tahminlerin doğru çıkması halinde hayvanların suya bırakabileceğini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x