Çarpıntının 8 Nedeni!

Çarpıntının 8 Nedeni!

24 Mayıs 2019 - 19:30

Özellikle büyükşehirlerde yaşayan kişiler başta olmak üzere, pek çok kişi, trafik, iş yoğunluğu, düzensiz ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerden dolayı birtakım sağlık sorunları ile daha sık karşılaşabiliyor. Bu faktörlere sporun dahil olmadığı hareketsiz bir yaşam da eklenince sorun yaşanma ihtimali daha da artıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Güliz Erdem, kalp çarpıntıları ile ilgili önemli bilgiler verdi, çarpıntıya neden olan faktörleri anlattı

Çarpıntı neden olur?
 
Kalp atışlarının hissedilmesinin verdiği rahatsızlık hissi veya kalbin çok hızlı ve çok dolgun atması olarak tanımlanan çarpıntı, kalp sağlığında bir sorun olduğuna işaret edebiliyor. Pek çok kişi uzun zaman kalp çarpıntısı yaşıyor ancak bunu önemsemiyor. Özellikle daha önceden kalp krizi geçirenlerde, kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kası ve kalp kapak hastalığı olanlarda çarpıntı, genellikle ritim bozukluğuna bağlı olarak gelişiyor. Çarpıntı ile birlikte baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi başka şikayetler görülüyorsa, acil olarak duruma müdahale edilmesi önem taşıyor. Çarpıntının nedenini bulmak için kişinin mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekiyor. Kalp hastalıklarının yanı sıra tiroit bezinin fazla çalışması, kansızlık gibi sağlık sorunları da çarpıntıya yol açabiliyor.

1.    İş hayatındaki yoğunluk 
Özellikle 30- 50 yaşlarında çalışan kişilerde çarpıntı yakınmaları hafta içinde daha sık oluyor. İş stresi, ofiste çok fazla kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, yemek düzeninde bozulma, fast food beslenme; kadınların aile ve iş hayatını aynı anda ideal şekilde devam ettirmeye çalışmasının stresi kalp çarpıntısına neden oluyor. Bu durumda, çarpıntının ne tür bir kardiyak problem sonucu oluştuğunun değerlendirilmesi gerekiyor. Çarpıntıyı artıran faktörlerin mümkün olduğunca engellenmesi için yaşam tarzında değişiklikler yapılması önem taşıyor.

2.    Fiziksel yorgunluk
Aşırı fiziksel yorgunluk çarpıntıyı tetikleyen en önemli faktörlerden birisi. Fiziksel yorgunluk kişilerin günlük hayattaki yoğunluğu veya normalde hareketsizken kontrolsüz olarak aniden yoğun egzersize başlaması nedeniyle olabiliyor. Bu nedenle egzersizin düzenli olarak yapılması ve kademeli olarak artırılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kalp hastalığı riski ya da kalple ilgili yakınması olan kişilerin egzersiz programlarına başlamadan önce kardiyoloji uzmanlarına danışması önem taşıyor.

3.    Anksiyete
Huzursuzluk, korku ve stres çarpıntıyı tetikliyor. Bu duygular özellikle panik atak sırasında sıklıkla görülüyor. Panik atağın neden olduğu aşırı çarpıntı hissi kişide yoğun bir korkuya neden olmakla birlikte, ayırımın yapılması için öncelikle uzman hekim tarafından kardiyak tetkiklerin yapılması, gereği halinde psikiyatri uzmanının görüşünün alınması gerekiyor. Kardiyoloji ve psikiyatri uzmanları birlikte çalışarak, kişilerin fiziksel ve psikolojik tedavisinde başarı sağlayabiliyor.

4.    Susuzluk
Sağlıklı bir kişinin vücudunun üçte ikisi sudan oluşuyor. Vücudun normal su miktarı azaldığında, tuz ve şeker dengesi de bozuluyor. Aşırı egzersiz ve yaz sıcağında terleme, vücudumuzdaki suyun hızla azalmasına sebep oluyor. Yeterince su içilmemesi ve kaybedilen suyun yerine konulmaması, vücudumuzun susuz kalmasına yol açıyor; bu durum vücuttaki elektrolitleri azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve çarpıntıya yol açıyor. Aşırı egzersiz, enfeksiyon, sıcak hava gibi diğer etkenler olmadığı durumda günlük su alımının; genellikle kadınlarda günde 2 litre, erkeklerde 2 buçuk litre olması gerekiyor.

5.    Enfeksiyon
Enfeksiyon her yaşta insanda çarpıntıyı artırabiliyor. Kış aylarında soğuk algınlıkları, akciğer enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları; yaz aylarında ise besin zehirlenmelerine bağlı sindirim sistemi enfeksiyonları daha sık görülüyor. Ancak özellikle yaşlı hastalar ritim bozukluklarına daha duyarlı oldukları için çoğu zaman enfeksiyonla ilgili belirtiler henüz başlamadan ilk şikayet çarpıntı olabiliyor.

6.    Alkol ve sigara tüketimi
Alkol ve sigara çarpıntıyı artırıyor. Düzenli alkol kullanımı ritim bozukluğu riskini arttırdığı gibi, özellikle tatil zamanlarında ani ve yoğun alkol kullanımı sonrasında da ritim bozuklukları tetikleniyor. ‘Tatil kalbi sendromu" olarak tanımlanmış olan bu durum, özellikle kış aylarında hafta sonunun bitiminde daha çok görülüyor.

7.    Bazı ilaçlar
Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarının bazıları ve bazı bitkisel ilaçlar çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Bu nedenle özellikle daha önceden çarpıntı şikayetleri olan kişilerin bu ilaçları yalnızca doktorlarının önerdiği dönemlerde kullanması öneriliyor.

8.    Sınav stresi
Özellikle lise ve üniversite çağındaki gençlerde sıklıkla çarpıntı şikayeti oluyor. Kiminde sadece sınav öncesi huzursuzluk çarpıntıya neden oluyor, kimilerinde ise aşırı stres ritim bozukluklarını tetikliyor. Sınav öncesi uykusuzluk, fazla kafein alımı, yeterli su içmemek de bu şikayetlerin daha fazla artmasına yol açıyor. Ebeveynlerin, sınav stresi yaşayan çocuklarına en önemli şeyin öncelikle sağlık ve mutluluk olduğunu belirtmesi gerekiyor. Bunu hissetmeleri, stresle mücadele etmelerinde en önemli adımlardan biri oluyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x