CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı...

CHP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz: 'İkinci sınıf üyeliğe ve ortaklığa karşıyız'

CHP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin AB'ye tam üye olması gerektiğini vurgulayarak, "İkinci sınıf üyeliğe ve ortaklığa karşıyız. AB ile müzakerelerin tekrar başlamasını istiyoruz ve bu süreci destekliyoruz. AB, Türkiye ile müzakere fasıllarını açıp, demokrasiyi destekleyecek bir motivasyon göstermelidir." dedi.

27 Mart 2018 - 15:20

CHP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel  Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB)  Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve  Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un katılımıyla dün Varna'da gerçekleşen  Türkiye-AB Zirvesi'ne ilişkin  açıklamalarda bulundu.

 Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin, tarihin en bunalımlı dönemini  yaşadığını, karşılıklı bir güven sorunu bulunduğunu savunan Yılmaz, AB'nin daha  önce "Kıbrıs sorunu, insan hakları ihlalleri ve sözde soykırım" gibi gerekçelerle  Türkiye'ye karşı olumsuz bir tavır takındığını söyledi.  Bu olumsuz tavrın, 15 Temmuz darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ve  sonrasında yaşanan gelişmelerle daha da kötüleştiğini ileri süren Yılmaz, bu  süreçte müzakerelerin hukuken olmasa da fiilen durduğunu kaydetti. Yılmaz, AB'nin, Türkiye ile ticari ve güvenlik konularındaki  ilişkilerini sürdürmek istediğine işaret ederek, "Göç konusu Avrupa için çok  önemli. Türkiye'yi sürekli devrede tutmak istiyorlar. İşlerine böyle geliyor."  dedi.

 AB'de, Türkiye'yi istemeyen kesimlerin 15 Temmuz darbe girişiminden  sonra güç kazandığını belirten Yılmaz, "AB'de bir kesimin Türkiye'ye ikiyüzlü  yaklaştığını başından beri biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında  yaşananlar, ikiyüzlü davrananlara malzeme verdi. Türkiye bir an önce OHAL'e son  verip, hukukun üstünlüğünü sağlayarak, bu kozu, bunların elinden almalı." diye  konuştu.

 CHP'nin AB ile ilişkileri çok önemsediğini vurgulayan Yılmaz, şunları  kaydetti: "AB ile Türkiye'nin ilişkileri stratejik açıdan çok önemli. Türkiye,  AB'ye tam üye olmalı. İkinci sınıf üyeliğe ve ortaklığa karşıyız. AB ile  müzakerelerin tekrar başlamasını istiyoruz ve bu süreci destekliyoruz. AB,  Türkiye ile müzakere fasıllarını açıp, demokrasiyi destekleyecek bir motivasyon  göstermelidir. Türkiye'nin de bu konuda atacağı adımlar var."  Yılmaz, Avrupa'da ırkçı, İslamofobik partilerin, aşırı sağın  yükselişte olduğuna dikkati çekerek, "Bunlar, Avrupa'da entegrasyonu kökünden  sarsacak gelişmeler. Türkiye ile diyaloğu sürdürmek, Türkiye'nin üyeliğini  desteklemek, AB'nin çıkarına olacaktır." dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x