DOĞUDAKİ 32 İLDE REFERANDUM SAATİ!

DOĞUDAKİ 32 İLDE REFERANDUM SAATİ!

DOĞUDAKİ 32 İLDE REFERANDUM SAATİ!

13 Nisan 2017 - 10:34

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında, 16 Nisan'da yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi, doğudaki 32 ilde 07.00-16.00, diğer kentlerde 08.00-17.00 saatlerinde yapılacak.
 OY VERME SAATLERİ...

Seçmenler, adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ,  Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya,  Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,  Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00,  diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında sandık başına gidecek. Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını  vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla  oylarını kullanabilecek.

  10 SİYASİ PARTİ SANDIK KURULUNA ÜYE VERECEK

 Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde  bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında  Kanun'un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler  de belirlendi. Buna göre, Ak Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız  Türkiye Partisi, büyük birlik partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan  Partisi, halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına  üye verebilecek.

  SEÇİM YASAKLARI 

 Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, 16  Nisan'da yapılacak halk oylaması için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim  yasakları 9 Nisan'da başladı.   Buna göre, propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat  18.00'de sona erecek. Siyasi partiler, radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve  görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçenin yanı sıra farklı dil ve  lehçeler de kullanabilecek.  Oy verme gününden önceki 24 saate kadar siyasi partiler, radyo ve  televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj ve panel gibi  programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek. Siyasi partilerin açık veya kapalı yer toplantılarına ilişkin radyo ve  televizyonlarda canlı yayın yapılabilecek. Halk oylaması sürecinde özel tanıtıcı  programlar (Ulusa Sesleniş, Millete Hizmet Yolunda ve benzeri konuşmalar),  banttan veya canlı yayınlanamayacak. Siyasi partiler, propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı  basında ilan ve Reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya  görüntülü propaganda yapabilecek.

 Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir veya sabit  telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilemeyecek ancak siyasi  partiler, kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman  gönderebilecek.   Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel  basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve  iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla vatandaşın oyunu  etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Bu  sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk  ilkelerine uygun olması, kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması  sırasında araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı ve  araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.

 NEYİ OYLAYACAĞIZ?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik Türkiye  Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, milletvekili  sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e  indirilecek. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.  Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.  Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel  seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan  partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam  sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.   Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından  atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri  ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması,  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

  TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine  karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte  gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM  genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci  döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez  daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek. TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da  birlikte yapılacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x