ERDOĞAN: ’YATIRIMINI ERTELEYEN SUÇA ORTAK OLUR.’

ERDOĞAN: 'YATIRIMINI ERTELEYEN SUÇA ORTAK OLUR.'

ERDOĞAN: 'YATIRIMINI ERTELEYEN SUÇA ORTAK OLUR.'

25 Aralık 2016 - 09:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekerek “Bu kritik dönemde yatırımlarını, projelerini erteleyenler benim nazarımda ekonomimize saldıranlarla aynı saftadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisine yapılan saldırıların boşa çıkartılması konusunda devletle birlikte iş dünyasına çok önemli görevler düştüğünü belirterek, millî seferberlik çağrısını tekrarladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) 30. Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan “Benim ‘millî seferberlik’ dediğim olay, ‘eline silahını al, sokağa çık’ bu değil. Bugün sınırlarımız içindeki ve dışındaki terör örgütleriyle nasıl canhıraş bir mücadele içindeysek, ekonomimize yönelen saldırılar karşısında da aynı kararlılığı göstermek mecburiyetindeyiz” diye konuştu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’nin ekonomisine yönelik saldırıların boşa çıkarılması konusunda devletle birlikte sizlere de çok önemli görevler düşüyor. Bu kritik dönemde yatırımlarını, projelerini, gayretlerini erteleyen herkes benim nazarımda ekonomimize saldıranlarla aynı saftadır. Bunun altını çiziyorum. Hükûmetimiz, iş dünyamıza esnaf, sanatkârlarımıza vergi ve sicil affından kredi kolaylığına kadar pek çok ilave destek verdi ve vermeye de devam edecek. Bunun karşılığında iş dünyamızdan tek beklentimiz, ekonominin çarklarını hızlandırması, piyasayı hareketlendirmesidir. Çünkü yaşanan sıkıntının en önemli sebebi herkesin bekleme durumuna geçmesidir. 

MİLLET 12 MİLYAR DOLAR BOZDU

Milletin darbe girişimini takip eden günlerde 12 milyar dolar bozdurarak ekonomiye sahip çıktığına dikkat çeken Erdoğan, kurda yaşanan dalgalanmaya karşı da tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi kararlı ve sabırlı bir duruş ortaya koymak mecburiyetinde olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “İşte bu sebeple ben ‘Yatırım yapın’ diyorum. ‘Türk lirasına geçin, üretin, ihraç edin, istihdam sağlayın’ diyorum. Çünkü bize zerk edilmeye çalışılan zehrin panzehri bunlardır” dedi. Onun için sürekli faizin düşürülmesinden bahsettiğine dikkati çeken Erdoğan “Faizin düşmesi lazım burada yine söylüyorum. Kamu bankaları dahil faizin düşmesi lazım. Niye? Girişimcinin önünü açmamız için faizin düşmesi lazım. Girişimci yatırımı yapacak ki istihdam olsun, üretim olsun, rekabet olsun. Eğer girişimcinin rekabet yapmasına fırsat hazırlamazsak bunlar nasıl olacak” ifadelerini kullandı.

AVRUPA'YI BAZ ALDIK

Millî gelir tartışmalarını cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel ekonomik göstergelere ilişkin ulusal hesap sisteminin, Avrupa hesap sistemi doğrultusunda revize edildiğini söyledi. Erdoğan, bu çerçevede mevcut ekonomik göstergelerin geriye doğru düzeltilip yeniden yayımlandığını belirterek, şöyle konuştu: Yeni metotla daha önce 800 milyar dolara kadar çıkmış gözüken Gayrisafi Millî Hasılamız 949 milyar dolar, 10 bin 800 dolara kadar çıkan kişi başına millî gelirimiz 12 bin 500 dolar olarak revize edilmiştir. Aynı şekilde 2003’ten bu yana yüzde 4,7 olan büyüme oranımız da yüzde 5,9 olarak düzelmiştir. Bu verilere göre, Türkiye millî geliri 100 milyar doların üzerindeki ülkeler arasında, bu süre içerisinde, Katar ve Çin’den sonra 2010-2015 yılları arasındaki büyüme oranı bakımından 3. sırada yer alıyor.

"SERMAYE SAHİPLERİ ÜLKE İÇİN CANINI ORTAYA KOYANLARI ÖRNEK ALMALI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesini ve milletini savunmak için en kıymetli varlığını, canını ortaya koyan yiğitlerin, aynı amaç için sermayesini kullanması gerekenlere örnek ve ibret olması gerektiğini vurguladı. Ekonomiye döviz üzerinden bir saldırı başlayınca millete ve iş adamlarına Türk lirasına geçme çağrısı yaptığına dikkati çeken Erdoğan “1994 krizinden beri yaşadığımız bir hakikat var. Birileri döviz spekülasyonuyla ekonomimize yön vermeye çalışıyor. Bu spekülasyonun gerisinde hiçbir rasyonel ekonomik sebep yoktur. Amaç, siyasi operasyonlara zemin hazırlamaktır. Bakın aynını komşu ülkelerde de yapıyorlar. İşte Rusya, Çin, Azerbaycan. Buralarda da yapıyorlar ama bu oyunları biz bozacağız. Bunu bozmak için de inşallah yerli paraya geçmek suretiyle bu adımları atacak ve kur baskısını inşallah bu ihracatta, ithalatta üzerimizden silkeleyip atacağız” diye konuştu. 

DEİK LOGOSU DEĞİŞTİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), yeni logosunu genel kurulda tanıttı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK’e bugünkü hızına yakışır bir logo ve yeni bir kurumsal kimlik kazandırdıklarını ifade ederek “Artık bütün enerjimizi istikbale, 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarına yoğunlaştırıyoruz” dedi. Vardan konuşmasının ardından üzerindeki ‘Ey bütün kapıları açan ya Rabbi bize de hayır kapılarını aç’ hadis-i şerifinin bulunduğu hediyeyi takdim etti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x