Hayırlı olsun ’sevgili kardeşim Elon Musk’!

Hayırlı olsun 'sevgili kardeşim Elon Musk'!

Hayırlı olsun ‘sevgili kardeşim Elon Musk’!

27 Nisan 2022 - 12:31

Elon Musk inat etti ve 44 milyar dolara Twitter'ı satın aldı. Twitter'ın değerinin üstünde bir fiyata satıldığını söyleyenlere gülüyorum. 2016'da Microsoft, LinkedIn'i bile 26.2 milyar dolara almıştı. Musk, Twitter'ı ucuza kapattı!
Bence Musk, muhtemelen servetine servet katacak. Çünkü dünyanın en büyük ve interaktif medya platformuna sahip oldu.
Aslında Twitter, Musk'a paradan daha değerli olan; dünyadaki yaşam trendlerine, haber akışına, siyasi gelişmelere yön verme gücü sunacak. Starlink projesini de hesaba katarsak yoksa teknoloji şirketlerinin 'tek adamlığı'na doğru mu gidiyoruz?



Musk zaten ABD'yi karıştırmayı başarıyordu. Tweet'leriyle kripto paraların ve şirketlerinin değerini bazen artırıp indirebiliyordu! Bu yüzden onu manipülasyon yapmakla suçlayanlar da oldu. Şimdi tüm dünyayı daha kolay etkisi altına alabilecek.
Bu aynı zamanda büyük sorumluluk ve dert demek! En zengin insan, artık dünyadaki medya akışından, politikacıların hesaplarını askıya almaktan ya da almamaktan sorumlu tutulacak. Örneğin Donald Trump ve ekibinin başta Twitter olmak üzere sosyal medyada yasaklanması ABD'deki seçiminin kaderini değiştirmişti.
Son yıllarda Twitter, yanlış bilgiler ve şiddet içeren veya kışkırtıcı konuşmalarla mücadeleyi artırmıştı. Bazı uzmanlar, şirketin bu yolda daha büyük adımlar atması gerektiğini söylüyor. Musk ise bu noktada farklı düşünüyor, her düşünceden, inançtan insanların fikirlerini özgürce ifade etmeleri gerektiğini savunuyor.
Bizim basında Musk'ın Twitter'ı almasına olumlu yaklaşanlar oldu. Elbette eski yönetimin Türkiye'nin aleyhine haksız kararlar aldığından yola çıkarak böyle düşünüyorlar.

ZİYARET ETTİĞİ LİDER AZ
Bense Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Musk'ı 2017'de Ankara'da ağırlamasının ve devamında video konferans görüşmeleriyle pozitif ilişkiyi güçlendirmesinin bize Twitter cephesinde olumlu etkisi olacağını düşünüyorum.
Musk'ın ziyaretine gittiği dünya liderlerinin sayısı çok az! Erdoğan da Musk hakkında söze hep 'Sevgili kardeşim Elon Musk' diye başlıyor. Yani arada bir samimiyet var.


Twitter'da Erdoğan'ın Musk'la beş-altı yıl önce başlayan dostluğuna, ileri görüşlülüğüne vurgu yapan esprili görseller de paylaşıldı.

Erdoğan ayrıca Musk'ı Türkiye karşıtı lobilerin şantajına ve baskısına boyun eğmediği için tebrik etmişti. Erdoğan'ın Musk'la henüz dünyaya şimdiki gibi etkisi altına almadığı bir dönemde kurduğu dostlukla, ne kadar ileri görüşlü olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz!
Vatandaş da bu dostluğu görmüş olsa gerek şöyle esprili tweet'ler paylaştı:
■ "Şimdi muhalefet; 'Erdoğan Twitter'ı satın aldırttı' der mi? Bence der."
■ "Şimdi siz düşünün Jack Dorsey'in artıkları."
■ "FETÖ'cülere kötü haber. Dezenformasyon minimum seviyeye inecek."
Musk'ın Twitter'ı almasına iyimser yaklaşmak için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Musk'ın Twitter'da güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak yapacağını açıklaması çok iddialı bir başlangıç! Bu gerçekleşmesi zor bir vaat.
Ve Musk'ın fikir özgürlüğünde geçmiş yönetime göre daha özgürlükçü bir tavır takınması terör örgütleri ve sempatizanlarının Twitter hesaplarına yarayabilir diye şüphelerim var!
Bence Musk önce 'Düşünce özgürlüğü nerede başlar, nerede biter?' gibi net bir cevabı olmayan soruya yeni bir yanıt bulmalı.

***


MAVİ KUŞ'U KUTLUYORUM
Twitter'la devam edelim...
Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders'ın İslam dini ve Hz. Muhammed'e yönelik nefret içerikli sözleri nedeniyle Twitter'daki hesabı askıya aldı.



Hesap askıya almada adil davranmayan, terör örgütleri ve sempatizanlarının propaganda yapmasına göz yuman Twitter'ı çoğu kez ben de bu köşede eleştirdim. Ama bu son kararından dolayı 'mavi kuş'u kutluyorum!

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x