MERCİMEĞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

MERCİMEĞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

MERCİMEĞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

27 Aralık 2016 - 18:50

Bakliyatlar arasında protein oranı en yüksek olan mercimeğin yeşil, sarı ve kırmızısıyla hem parmak ısırtan lezzette hem de proteini bol tarifler hazırlayabilirsiniz.

SEBZELİ SARI MERCİMEK YEMEĞİ

MALZEMELER (4 kişilik)

1 kırmızı soğan, 2 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 parça karnabahar çiçeği, 2 su bardağı sarı mercimek, tuz, karabiber,  köri, kimyon, rendelenmiş muskat, 2 yemek kaşığı krema. Üzeri için taze kişniş.

HAZIRLANIŞI

Yemeklik doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küçük doğradığınız karnabahar çiçeği, sarı mercimek, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Üzerini çok az geçecek kadar su ilave edip karnabahar ve mercimek yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almaya yakın kremayı ilave edin. Kişniş yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

SARI MERCİMEK

• Başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, magnezyum, sodyum ve fosfor gibi birçok mineral içerir.

• Metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

• İçeriğindeki lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır.

• Kalp krizi riskini azaltır.

 Doyurucu ve sağlıklı: Her rengiyle mercimek

PATATESLİ VE KUZU ETLİ YEŞİL MERCİMEK

MALZEMELER (4 kişilik)

1 soğan, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, 200 g kuşbaşı kuzu eti, 1 havuç, 1.5 su bardağı et suyu, 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber. Üzeri için 3 haşlanmış patates, yarım çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.

HAZIRLANIŞI

Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Kuşbaşı kuzu etlerini ilave edip etlerin rengi dönene kadar kavurun. Küp doğradığınız havuç ve et suyunu ilave edin. Etler suyunu çekip iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Haşlanmış yeşil mercimeği ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın. 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzeri için haşlanmış patatesleri geniş bir kaseye alıp ezin. Üzerine süt ve tereyağını ilave edin. Bir çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin. Mercimekli kuzu etini fırına dayanıklı bir servis kabına alın. Üzerine püre haline getirdiğiniz patatesten yayın ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

Doyurucu ve sağlıklı: Her rengiyle mercimek

MERCİMEKLİ RENKLİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER (4 kişilik)

1 soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 havuç, 1 dolmalık kırmızı biber, 1 dolmalık sarı biber, 1 dolmalık yeşil biber, 1 su bardağı siyez bulguru, 2 su bardağı et suyu, tuz, 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek.

HAZIRLANIŞI

Yemeklik doğradığınız soğanı erittiğiniz tereyağı ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küp doğradığınız sebzeleri ekleyip sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar soteleyin. Yıkayıp süzdüğünüz siyez bulgurunu ekleyip hafif kavurun. Et suyu ve tuzu ilave edip pişirin. Ocaktan almaya yakın haşlanmış yeşil mercimeği ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.

YEŞİL MERCİMEK

• Kolesterol oranını düşürür.

• Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücuttaki yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.

• Demir bakımından oldukça zengin olan yeşil mercimek kansızlığın giderilmesine yardımcı olur.

• Posa içeriği ve lif bakımından önemli bir besin kaynağı olan yeşil mercimek tokluk hissi verir.

• Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.

• Önemli bir protein kaynağıdır.

Doyurucu ve sağlıklı: Her rengiyle mercimek

KIRMIZI MERCİMEKLİ FAVA

MALZEMELER (4 kişilik)

1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 su bardağı kuru bakla, 2 su bardağı su, 6 diş sarımsak, 1/4 su bardağı zeytinyağı, 1/4 su bardağı limon suyu, tuz, 1 çay kaşığı kimyon. Üzeri için zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık.

HAZIRLANIŞI

Kırmızı mercimek ve bir gece önceden ıslattığınız kuru baklayı geniş bir tencereye alın. Üzerine su ekleyip bakliyatlar suyunu çekip iyice yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu çeken bakliyatlara ezdiğiniz sarımsak, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blender’dan geçirin. Tuz ve baharatlar ile tatlandırıp karıştırın. Mercimekli favayı bir servis tabağına alıp ortasını hafif çukurlaştırın. Kavurulmuş dolmalık fıstıkları ilave edin. Üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapın.

KIRMIZI MERCİMEK

• Kandaki kolesterol oranın düşürülmesine yardımcı olur.

• Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

• Bağışıklık sistemini güçlendirir.

• Göz sağlığı için önemli bir besindir.

• Kalp ve damar sağlığını korur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x