Pandeminin Çocuklar Üzerindeki Etkisi!

Pandeminin Çocuklar Üzerindeki Etkisi!

20 Mayıs 2021 - 19:30

Korona dönemiyle ilgili yapılan bir araştırmaya göre izolasyon sebebiyle çocukların yaşadığı yalnızlığın sonuçları yüksek ihtimalle ilerleyen yıllarda ortaya çıkacak. Yalnızlığın ruh sağlığına etkisi 9 yıla kadar yayılabilir

Yalnızlık, Korona döneminde çocuk psikolojisi alanında yeni bir araştırma konusu oldu. Pandeminin ilk aylarına dair geçtiğimiz haziran başında yayınlanan bir araştırmaya göre, izolasyon sürecini yalnız geçiren çocuk ve gençlerde, gelecekte depresyon gelişme olasılığına dair belirtiler üç kat arttı. Yalnızlığın ruh sağlığına olan etkileri ise 9 yıla kadar yayılabilir.


Çocukların Covid-19 pandemisi dönemindeki duygusal sağlığının hem toplum sağlığı hem ekonomi hem de okul başarısı üzerindeki negatif etkileri tartışılmaya başlandı. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, karantina döneminde yaşanan yalnızlığın çocuk ve gençleri nasıl etkilediğini anlamak hedeflendi. Bulgulara göre, yaşanan yalnızlığın yoğunluğundan ziyade, süresinin uzun olmasının depresyon ihtimali üzerinde daha etkili olduğu bulundu. Bu durum da önümüzdeki yıllarda genç ve genç yetişkinlerin zihinsel sağlık hizmetlerine göstereceği talebin artacağının göstergesi kabul ediliyor.


İzolasyon ve karantina olarak adlandırılan süreç boyunca bazı çocuk ve gençler içe kapanırken bazılarının ise hiç etkilenmemiş görünerek yaşamlarına devam ettikleri gözlendi. Ne var ki yaşanan süreçlerin psikolojik duruma olan etkisi, birçok kişinin bildiği şekilde zaman içinde ortaya çıkıyor veya doğrudan belirti vermeyebiliyor. Süreç boyunca aileleri ile dört duvar arasında kalan gençlerin bireyselliğe olan ihtiyaçları artsa da kontrollü bir şekilde sosyal bağlantılar kurmalarının teşvik edilmesi öneriliyor. Sosyal bağların iyileştirici gücü, her yaş grubu için geçerli olmaya devam ediyor.


Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Dergisi’nde yayınlanan araştırmayı yürüten ekipten klinik psikolog Dr. Maria Loades’a göre yalnızlık ve depresyon arasında hem kısa hem de uzun vadede güçlü bir ilişki var. Ne var ki, yalnızlığın ruh haline olan etkisi bazen gecikebiliyor ve ancak yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan Covid-19’un zihinsel sağlığa olan etkisinin gerçekten anlaşılabilmesinin 10 yıl kadar sürebileceği söyleniyor.


Hiçbir depresyon belirtisi göstermeyen çocuk ve gençlerde bile, Covid-19 pandemisinin yarattığı psikolojik etkiler konusunda ailelerin uyanık olması tavsiye ediliyor. Çünkü karantina, izolasyon ve hastalık korkusunun yarattığı etkileri ölçmek için henüz erken olduğu söyleniyor. Yapılan güncel araştırmalar sadece bir miktar ipucu veriyor.


Çocuk ve gençler açısından bakıldığında, birçok ülkede ilkbahar sonu ve yaz başında okullar kademeli olarak açılsa da her şeyin normale döndüğünü söylemek için henüz erken. Yeni Zelanda gibi ülkeler salgınla mücadelede başarılı olsa da yoksul ülkeler halen sağlık sistemi ve ekonomi yönünden salgınla başa çıkmaya çalışıyor. Bu açıdan geleceğe dair belirsizlikler sürüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x