Sinüzit neden olur, neden oluşur?

Sinüzit neden olur, neden oluşur?

26 Ocak 2018 - 21:30

Sinüzit Nedir ve Neden Olur?

Sinüzit Nedir?
Sinüzit: Burnu ve gözü çevreleyen kemiklerin içerisindeki sinüs adı verilen boşlukların, burun içerisine açılan kanallarında meydana gelen tıkanıklık sonucu oluşan enfeksiyona sinüzit denmektedir. Tıp literatüründe 2 adet sinüzit tipi mevcuttur. Bunlardan ilki; yaygın olarak teşhis edilen akut sinüzit, ikincisi ise kronik sinüzittir.

Akut Sinüzit: Göz çevresinde ağrı, diş ağrısı, burunda kanlı ya da yeşilimsi akıntı, öne eğilme ile birlikte başın ön kısmında ve yüz çevresinde hissedilen ağrı, fark edilir derecede ağız kokusu ve hafif ateş gibi belirtilerle kendisini gösteren sinüzit tipidir.

Kronik Sinüzit: Kronik tip sinüzitin belirtilerini göstermesi 3 aydan daha uzun sürebilmektedir. Yaygın görülen belirtiler;  gece öksürüğü, burun tıkanıklığı, koku duyusunda azalma ve koyu burun akıntısı şeklindedir.

Sinüzit hastalığı; sinüslerin soğuk algınlığının da etkisiyle daha sık tıkandığı sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Daha seyrek olarak; mart ve nisan aylarında da sinüzit şikayetleri kaydedilmektedir.

Sinüzit Neden Olur?
Sinüzit hastalığının nasıl oluştuğunu anlayabilmek için, sinüs boşluklarının işlevini biraz daha detaylı tanımlamak gerekecektir. Sinüs adı verilen boşluklar, tıpkı burnumuzun içerisindekine benzer bir zarla kaplıdır ve bu zar nefes yollarının nemli kalmasını sağlayan mukus sıvısının da üretim kaynağıdır. Bu mukus sayesinde soluduğumuz toz ve mikroplar vücudumuza ulaşamadan mukusa yapışmaktadır ve yine mukus (sümük) yolu ile dışarı atılmaktadır. Bu fonksiyonu ile birlikte, soluduğumuz havayı ısıtma görevini de sinüsler üstlenir. Sinüsler bağışıklık sistemini de önemli ölçüde desteklemektedir.sinüzit

Tüm bu görevleri üstlenen sinüs boşlukları; mikrop ve tozlardan mukus yolu ile rutin olarak arındırılmak durumundadır. Boşluklarda biriken fazla mukus, mikrop ve bakterilerin hızla üreyebileceği bir ortama dönüşmektedir. Bu ortam da, sinüzitin en yaygın sebebi olan virüsün ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Sinüzit hastalığı; virüs dışında, aşağıdaki durumlara bağlı olarak da gelişebilmektedir:

Sinüsleri tıkayan burun etleri
Anormal boyutlarda geniz etleri
İrtifa deformasyonları (dalış, uçak yolculuğu vb.)
Burun kemiği deformasyonları
Sinüs kıllarını etkisiz bırakan hastalıklar
Uzun süre soğuk ve kuru havaya maruz kalmak
Soğuk algınlığı sonucunda yoğun mukus oluşması
Solunum yollarında meydana gelen diğer enfeksiyonlar
Sinüzit Teşhisi Nasıl Konur? Hastalarda muayene ile sinüzit belirtileri saptandıktan sonra kesin sinüzit teşhisi; radyolojik film raporları ile konulmaktadır. Bunla birlikte, ameliyat gerektiren sinüzit hastalıklarında burun içi ve sinüs boşluklarının daha ayrıntılı taraması için bilgisayarlı tomogrofi cihazları da kullanılmaktadır.

Sinüzit teşhisi koyulan hastalar; “sinüzit nasıl geçer” başlıklı makalemizi inceleyip, doğal ve etkili sinüzit tedavileri hakkında güncel bilgi edinebilirler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x