Gül suyu ve faydaları

Gül suyu ve faydaları

Gül suyu çok tercih edilen geleneksel bir içeriktir. Bu şaşırtıcı bileşen, cilt bakım yöntemleri için vazgeçilmez bir öğedir. Aslında gül suyunun geleneksel olarak kullanımı, Roma İmparatorluğu’nun kurulmasından öncesine kadar uzanıyordu. Gül suyunun Kleopatra’nın güzellik ürünlerinden biri olduğu, ayrıca yüz temizliği ve vücut banyosu için gül suyu ve gül yaprakları kullandığı biliniyor.

26 Mart 2018 - 22:10

Gül Suyu Nedir?

Gül suyu, gül yapraklarının buhar ile damıtılmasıyla elde edilen bir üründür. Ortaçağ da dahil olmak üzere binlerce yıldır gül suyu kullanılmıştır. Şimdilerde İran’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Geleneksel olarak hem güzellik ürünlerinde hem de gıda ve içecek ürünlerinde kullanılmaktadır. Genellikle aşk ve romantizm sembolü olarak kullanılan güller, vücudunuzun sağlığını korumak ve bakımını sağlamak için de çok yararlıdır. Gül suyu özellikle cilt, yüz ve saç sağlığını korumak için çok iyi içeriklere sahiptir. Gül suyu, tahrişten koruyan antiseptik ve antibakteriyel özellikler içerir.

Gül Suyu Cilt Sağlığı İçin Çok Yararlıdır

Gül suyu, zengin antioksidan içeriği sayesinde çok yönlü bir doğal üründür. Gül suyu cildinizi rahatlatır, yumuşatır ve nemlendirir. Gül suyunun çok yönlülüğü, her cilt tipinin ihtiyaçlarına göre çeşitli bileşenlerle kombine edilmesini sağlar.

Gül Suyu Cildi Temizler, Arındırır ve Yapısını Korur

Çoğumuz cilt temizliğinin önemli olduğunu biliyoruz. Önce cildi temizlemeli, ardından tonik ile arındırmalı ve son adım olarak da nemlendirici uygulamalısınız. Ancak genellikle tonik bölümünü ihmal etme eğilimindeyiz. Çoğu insanın farkında olmadığı şey tonik kullanmanın, aslında cilt bakım rutininin en önemli kısımlarından biri olmasıdır. Tonik, kir kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur, cildinizi nemlendirme için çok iyi şekilde hazırlar. Düzenli olarak uyguladığınız cilt bakım seremonisine gül suyu ekleyerek kirlerin cildinize nüfuz etmesini önleyebilirsiniz.

Gül Suyu Cildi Nemlendirir

Toniklerle ilgili yaygın bir yanlış anlaşılma söz konusudur. Tonik cildinizi kurutmaz. Özellikle saf gül suyu gibi doğal ve hafif bileşenler kullanıyorsanız bu doğru değildir. Gül suyu, gözeneklerinize yerleşerek hafif nemli yapısıyla, cildi ferahlatmaya yardımcı olur. Cildinizin dokusunu iyileştirmeye gelince, muhteşem bir etkisi vardır. En iyi yanı, cildinizin nemi azaldığında ve kuruduğunu hissetmeye başladığınızda yanınızda taşıdığınız gül suyu spreyini cildinize püskürtebilir ve nemini geri kazandırabilirsiniz.

Gül Suyu Göz Altı Torbalarını Azaltır

Gül suyu, iltihaplanmayı önleyici ve soğutma özellikleri sayesinde, cildinizin yenilenmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gözlerinizin altındaki şişlik ile baş etmeyi de kolaylaştırır. Soğuk gül suyunu iki parça pamuğa döküp, bu pamukları gözlerinizin özellikle altına yerleştirebilir ve birkaç dakika bekletebilirsiniz. Pamukları kaldırdığınızda şişkinliğin azaldığını göreceksiniz.

Gül Suyu Hassas Ciltleri Yatıştırır

Gül suyunun doğallığı ve hafifliği hassas cilde mükemmel uyum sağlar. Gül suyu , kızarıklık ve tahrişe karşı yardımcı olur.

Gül Suyu Yaşlanmayı Yavaşlatır

Sert kimyasallar, stres, sağlıksız bir yaşam tarzı, kimyasal yüklü ürünler kullanılması ve güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmanız nedeniyle cildiniz daha hızlı yaşlanır. Tüm bu olumsuz faktörler, cildinize zarar veren serbest radikallerin oluşumuna yardımcı olur. Gül suyunun yüksek antioksidan içeriği, serbest radikalleri nötralize ederek ve cildinizi sağlıklı tutarak bu olumsuzluklarla baş etmeye yardımcı olur.

Gül Suyu Cilt Sorunlarını Giderir

Egzama veya sedef hastalığı gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarınız varsa tam gül suyu size yardımcı olabilir. İçeriğindeki soğutma özellikleri, iltihap giderici (antienflamatuvar) özellikleri ile birleştiğinde, bu gibi cilt koşullarının neden olduğu tahriş ve kızarıklığın hafifletilmesine yardımcı olur.

Gül Suyu Cildinizi Yeniler

Çantanızda tam gül suyu spreyi taşımak, cildinizin gün boyunca tazelendiğini ve yenilendiğini hissetmenizi sağlamak için en iyi yoldur. Gül suyu cildinizi nemli tutmaya yardımcı olur, aynı zamanda cildinizin uzun süre taze kalmasını sağlar ve makyaj sabitleyici olarak da çalışır.

Gül Suyu Nasıl Üretilir?

Aşkın simgesi olan gülün pek çok çeşidi bulunmaktadır. Gül suyu üretiminde Rosa Damascena tercih edilmiştir. Biz bu çiçeği Isparta gülü adıyla biliyoruz. Isparta gülü yoğun bir kokuya ve güzelliğe sahiptir. En önemli özelliklerinden biri ise senede bir kere hasat veriyor olmasıdır. Mayıs ayında toplanan güller, olabilecek en kısa sürede işlenmeye başlanır.

Dünyada Isparta gülü iki bölgede yetiştirilir. Türkiye’de Isparta ve Bulgaristan’da Kazanlık, Rosa Damascena’nın cennetleri sayılabilir. Isparta’da yaklaşık 20 bin dönümlük bir alan üzerinde senede ortalama 10 bin ton Rosa Damascena mahsul verir. Buradan tüm Dünya’ya gül ürünü ihraç edilir. Gül suyu ve gül yağı birçok kozmetik ürününde ve parfümde kullanılmaktadır. Isparta’da gül fabrikası ilk kez, Atatürk’ün direktifi ile, 1935 yılında açılmıştır.

Mayıs aylarında açmaya başlayan Rosa Damascena Haziran ayının ortalarına kadar mahsul vermeye devam eder. Sabah erkenden gül bahçelerinde çalışma başlar. Toplanan güller, özel kendir çuvallara yerleştirilir ve satış işleminden sonra zaman kaybetmeden, direk fabrikalara gönderilir. Fabrikaya ulaşan güller deforme olmamaları için kendir çuvallardan çıkarılır. Gül suyu elde etme işlemi, ürün fabrikaya ulaştıktan sonraki 6 saat içinde başlar. İşlem 1 saatten fazla sürer. Üç tonluk kazanlara, 1.5 ton su ve 500 kilogram gül yaprağı koyulur. Isınan buharla beraber, gül suyu damıtma işlemi başlamış olur. Gül suyu, doğal gül yağı içerir.

Geriye kalan gül posası çöpe gitmez ve işlem bittikten sonra tekrar gübre olarak kullanılmak üzere saklanır. Rosa Damascena’dan elde edilen gül suyu ve özellikle gül yağı tüm Dünyaya dağıtılmaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x