Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz!

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz!

Sosyal fobisi olan kişiler için başka insanlarla iletişim kurmaları gereken sosyal ortamlarda bulunmak başlı başına bir kabus olabilir. Böyle durumlarda yaşanan kaygı ve panik öylesine şiddetlidir ki yeni insanlarla tanışmak, basit bir alışveriş için satış görevlisiyle konuşmak ya da birine yol sormak bile imkansız hale gelebilir.

17 Mart 2018 - 15:39

STRES SEVİYENİZİN YÜKSELDİĞİNİ HİSSETTİĞİNİZDE DERİN NEFES ALIN

Sosyal fobinin etkilerini hissetmeye başladığınız anda yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri nefes alışverişinizi kontrol altına almaktır. Derin ve kontrollü şekilde nefes alıp vermek sinirlerinizi yatıştıracağı gibi rahatlamanıza ve odaklanmanıza da yardımcı olacaktır. Özellikle başka insanlarla beraber olmanızı gerektirecek sosyal ortamlara girmeden önce yavaş nefes alma egzersizleri yapmanız sinirlerinizi yatıştırmanıza yardımcı olabilir.

 

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

OLABİLECEKLER HAKKINDA FAZLA DÜŞÜNMEKTEN KAÇININ

Sosyal fobisi olan kişiler özellikle başkalarıyla birlikte olmaları gereken durumlarda atacakları her adımı, söyleyecekleri her sözü ya da yapacakları her hareketi ayrıntılı olarak düşünme ve tekrar tekrar akıllarında canlandırma eğilimindedirler. Olabilecek en kötü senaryoya odaklandıkça içinde bulunduğumuz andan keyif almaktan bir o kadar uzaklaşırız. Böyle anlarda zihninizi "ya böyle olursa" gibi düşüncelerden olabildiğince uzaklaştırmaya çalışmak sosyal iletişimlerinizi de rahatlatacaktır.
 

HER ORTAMA UYUM SAĞLAMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!

İçinde bulunduğunuz her ortama uyum sağlamaya çalıştıkça kaygı seviyeniz ve sosyal fobinizin etkileri bir o kadar artacaktır. Herkese uyum sağlamak zorunda değilsiniz, unutmayın ki istedikten sonra herkes herkeste eleştirecek bir şeyler bulabilir. Kendinizi iyi hissettiğiniz insanlarla birlikte olmaya çalışın.
 

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

İLK İZLENİM ÖNEMLİ OLSA DA HER ŞEY DEMEK DEĞİLDİR!

Sosyal fobisi olan kişiler için yeni insanlarla tanışmak, özellikle de ilk izlenimin oldukça önemli olduğu iş görüşmesi gibi nedenlerle belirli bir otorite figürünü temsil eden kişilerle iletişim kurmak gerçekten korku verici olabilir. Kafanızın arkasında hep bir onaylanmama, yanlış anlaşılma düşüncesi olduğu için daha çok kaygılanır, kendinizi daha da kötü hissedersiniz. Böyle anlarda ilk izlenimin her şey demek olmadığını, kendinizi rahatça ifade edebileceğiniz başka fırsatların da olabileceğini hatırlayarak stresinizi azaltabilirsiniz.
 

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

ZİHNİNİZİ NEGATİF DÜŞÜNCELERDEN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIN


İş yerinde yapmanız gereken önemli bir sunum öncesinde ya da başka insanlarla birlikte olacağınız büyük bir sosyal etkinlikten önce kaygı seviyeniz arttıkça zihniniz de boş durmaz ve olabilecek en kötü olasılıklar ışık hızıyla aklınızda dönmeye başlar; ya sunum yaparken birisi size gülerse? Ya yanlış bir şey söyleyip kendinizi aptal yerine düşürürseniz?.. Bu tür düşünceler yaşadığınız anksiyete ve panik hissini yalnızca olduğundan daha kötü bir hale getirir. Böyle anlarda kendinizi rasyonel düşünmeye, aklınızı bu tür negatif düşüncelerden uzaklaştırmaya çalışmanız sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
 

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

DİKKATİNİZİ KENDİNİZDEN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIN

Tüm dikkatinizi nasıl göründüğünüze, başkalarının sizi nasıl algıladığına, etrafınızda konuşulanların sizinle ilgili olup olmadığına harcamak gerçekten de son derece yorucu olabilir. Böyle zamanlarda dikkatinizi kendinizden uzaklaştırıp çevrenizdeki güzelliklere odaklanmanız hem rahatlamanızı hem de karşınızdaki kişileri çok daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

DÜZENLİ EGZERSİZE MUTLAKA ZAMAN AYIRIN

Düzenli olarak spor yapmanın fiziksel faydalarının yanında psikolojik sağlığımız için de son derece faydalı olduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Kaygıyla başa çıkmanın 7 etkili yoluyazımızda da bahsettiğimiz gibi düzenli yapılan egzersiz beynimizdeki mutluluk hormonu endorfin salgısını artırarak anksiyete ve stres belirtilerinin azalmasını, kendimizi daha mutlu ve sakin hissetmemizi sağlar. Bunun için spor salonlarında saatler geçirmenize de gerek yok, düzenli olarak yapacağınız on dakikalık kısa yürüyüşlerle de kendinizi iyi hissetmeye hemen başlayabilirsiniz.

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

SOSYAL FOBİYİ YENMEK İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Günümüzde sıklıkla kullanılan konuşma terapileri ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle anksiyete ve anksiyeteye bağlı problemleri yenebilmek artık oldukça kolaylaştı. Özellikle online psikolojik destek seçeneklerinin yaygınlaşmasıyla sosyal fobi konusunda uzman bir psikolog ile evinizden bile çıkmanıza gerek kalmadan, oldukça ekonomik seçeneklerle görüşebilirsiniz. Psikolojik destek alan kişilerle ilgili doğru sanılan yanlışlarda da ayrıntılı olarak bahsettiğimiz gibi psikolojik destek almak bir zayıflık göstergesi değil problemlerine çözüm üretebilecek adımlar atan cesur insanlar olduğumuzun işaretidir.

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

SOSYAL FOBİYLE İLGİLİ ONLİNE GRUPLARA KATILIN

Sizinle benzer korkuları yaşayan, benzer ihtiyaçları olan kişilerle iletişim kurmak hem kendinizi daha rahat ifade etmenizi hem de anlaşıldığınızı hissetmenizi sağlar. Sosyal anksiyete ve sosyal fobiyle ilgili bilgilerin ve deneyimlerin paylaşıldığı gruplara katılarak yeni insanlarla tanışabilir, yaşadıklarınıza farklı bir açıdan bakmayı öğrenebilirsiniz.

Her ortama uyum sağlamak zorunda değilsiniz

SOSYAL FOBİYİ YENMEK İÇİN KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN

Her şey adım atmakla başlar; sosyal fobiyi yenmek için atacağınız en önemli adımlardan biri korkularınızla yüzleşmek olacaktır. Sosyalleşmeniz gereken durumlardan kaçınmak her ne kadar kısa süreli olarak rahatlamanızı sağlasa da uzun vadede yalnızca hissettiğiniz anksiyete ve panik duygusunun artmasına neden olur.
Sosyal fobiyi yenmenizi sağlayacak farklı teknikleri öğrenmek için dilediğiniz uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x